Een verzamelplaats van dingen die je wel eens tegenkomt.

Home > Domotica > Het fs20 draadloze domotica systeem

Het fs20 draadloze domotica systeem

Posted by Hugo on februari 6, 2011

wireless.jpgWat is het fs20 draadloze systeem? Hoe veilig is het? Wat kun je ermee en wat zijn de voor- en nadelen?

Hier een korte uitleg.

Fs20 van de producent en ontwikkelaar ELV is een succesvol, low cost draadloos domotica systeem.

Adressering en frequentie

Ieder apparaat beschikt over een uniek adres dat bestaat uit een 32bits huiscode en 4 bits apparaat adres. Dit betekent dat er 65536 huiscodes beschikbaar zijn, hierdoor is het bijna onmogelijk dat je de zelfde huiscode als buren hebt. Laat staan dat de handzender van de buurman jou systeem kan beïnvloed.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de storingsvrije 868Mhz frequentie. Het zenderbereik binnen is 30 meter en in het openveld tot 100 meter.

Componenten

Er is een groot aantal componenten leverbaar daarnaast worden er continue nieuwe componenten ontwikkeld.

Zo zijn er o.a. schakelaars, afstandsbedieningen, (led)dimmers, schakelactoren, master-slave modules, bewegingsmelders en rookmelders beschikbaar. Maar ook actoren en sensoren voor het bedienen van verwarming, afzuiging en rolluiken.

Techniek

Het FS20-systeem werkt slechts in een richting en is niet routeerbaar!

Dit betekent dat een zender een schakelsignaal verzend maar van de ontvanger geen feedback ontvangt dat dit bericht werkelijk is ontvangen!

Voor een aantal componenten is het wel mogelijk de status actief op te vragen. Het is dus mogelijk om in een bovenliggend systeem zoals IP-Symcon deze handschaking functionaliteit op te nemen.

Voordelen

Nadelen

Conclusie

FS20 is een betaalbaar en betrouwbaar systeem. Dit komt met name door de manier van adresseren en het gebruik van de 868Mhz frequentie. (Meeschakelen met de buren is niet aan de orde)

Er zijn zoveel componenten beschikbaar waardoor je er functioneel bijna alles kunt realiseren wat je bedenkt. Daarbij is het in sommige gevallen wel nodig om verschillende schakelactoren als logische functie te gebruiken.

Omdat schakelcomando's worden verstuurd is het wel minder flexibel als een high-end systeem als KNX-RF.

TIP

Het loont altijd de moeite om de Duitse  website van ELV te bezoeken. Het assortiment is namelijk veel uitgebreider dan de Nederlandse webshop van Conrad doet vermoeden.

Een deel van de FS20 componenten wordt in Nederland geleverd door Conrad. Voor het totale overzicht kun je het beste kijken op ELV.de

Comments:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres wordt niet publiekelijk weergegeven.)


Captcha Code

Klik op de afbeelding voor een andere captcha.